Karlīna Latsone: viss par un ap ēšanas kultūru Latvijā

Karlīna Latsone: viss par un ap ēšanas kultūru Latvijā

RITO BLOGS

bilde_2.jpg

Iedvesmas stāsti par galda kultūru Latvijā kopā ar Karlīnu Latsoni

Vislabākie rezultāti virtuves darbos un galda klājumā rodas tad, ja ir iedvesma, pieredze un… labs padoms. Tieši tāpēc aizsākam jaunu rubriku “Iedvesmas stāsti par galda kultūru Latvijā”!

Iepazīsimies!

Karlīna Latsone ir kaislīga ēdienu gatavotāja, Latvijas galda kultūras izzinātāja un blogere, kas ikdienā daudz laika velta interesantu un savdabīgu virtuves noslēpumu izzināšanā. Turpmāk ar saviem atklājumiem un secinājumiem viņa dalīsies arī ar mums!

Ikdienā Karlīnas gaitām garšu pasaulē var sekot līdzi blogā ir.bene un sociālā tīkla “Facebook” lapā. “Mana bloga nosaukums ir “ir.bene”. Itāļu valodā tas nozīmē “labi”. Taču Latvijā ir sastopams irbenes ir ogu krūms, kurš zied baltiem ziediem un ogas ir sarkanas, gatavas pēc salnām un sēkliņas ir sirds formā,” stāsta Karlīna.

Viņa ir arī līdzautore pērn gada nogalē klajā laistajai grāmatai “Kā mēs ēdam Latvijā”, kas tapusi sadarbībā ar Valmieras puses zemniekiem un ražotājiem. Grāmatā  iekļauti stāsti un receptes, iedvesmojoties no mūsu zemes – Latvijas. Vairāk par grāmatu var uzzināt šeit.

 

 

 Kādi esam?

Vairāku gadu gaitā krātā pieredze un kaislība uzzināt, pētīt, analizēt un pats galvenais – gatavot dažādus ēdienus, Karlīnai ļauj izdarīt savus secinājumus - kāda tad īsti ir mūsu galda kultūras esence?  Piemēram, salīdzinājumā ar citām tautām.

“Ceļojot pa dažādām valstīm un baudot ēdienu kultūru varu secināt, ka latvieši pie galda ir mierīgāki un klusāki, it īpaši salīdzinot ar itāļiem, kuri stundām sēž pie galda un skaļi runā, protams arī mēs kādreiz dziedam pie galda. Latviešiem, tā pat kā daudzām tautām patīk tradicionāli ēdieni, it īpaši svētkos, ceļam galdā senču mantotos ēdienus, kas vienmēr tiek gaidīti un cienīti,” pieredzē dalās Karlīna, piebilstot, ka ikdienā novērots – latvieši izvēles vienkāršu un ātri pagatavojamu ēdienu.

“Manuprāt, mēs sekojam līdz sezonalitātei – vasarā pašu audzēti dārzeņi, ogas.. ziemā – sagatavotie krājumi – sēnes, konservi. Priecājos, ka ar vien vairāk izvēlamies tieši Latvijā augušus produktus, pagatavojam un skaisti pasniedzam,” teic Karlīna.

 Ēdiena baudīšana

Tas, ka pie galda esam klusāki nekā dienvidzemju iemītnieki, nemaz nenozīmē to, ka ēdiena gatavošana un baudīšana mums ir svešs jēdziens. Gluži otrādi!

“Ēdienam un tā baudīšanai ir ļoti liela nozīme, nekas nevar būt skaistāks, kā pagatavot maltīti ģimenei, draugiem un sēsties pie saklāta galda! Man ļoti patīk radīt mazos svētkus ikdienā - uzklāt galdautu, iedegt sveces, uzservēt traukus. Traukiem jābūt kvalitatīviem, tīriem, jo ēdiens – tā ir bauda,” atklāj Karlīna.

Protams, lai viss izdotos vēl labāk, svarīga ir iedvesma. Kā Karlīna to iegūst? “Gatavojot cenšos virtuvi uzturēt kārtīgu, cik nu ļoti tas iespējams, pirms sāku gatavot, ieslēdzu mūziku, iededzu sveces, sakārtoju darba virsmu. Gatavošanas procesā lieti noder dažādi palīgi virtuvē, kā piemēram asi, kvalitatīvi naži, pannas un katli, kuros nepiedeg virsma, produktu griezējs, kas palīdz ātrāk visu sagatavot”.

Lasīt nākamo rakstu!

Galdu Karlīna parasti klāj klasiskos toņos, priekšroku dodot vienkrāsainiem traukiem, piemēram, “Vaidavas keramikas” produkcijai.

 

 

 

 

 

 

Ieraksts publicēts: 31.01.2018, 15:40
Doties atpakaļ
Iesakām izlasīt!
Dāvanu kartes
Dāvanu kartes

Dāvanu karte nav bezpersoniska lieta, tā ir vēl rūpīgāk pārdomāta dāvana kā jebkura cita, jo tieši dāvanu karte ir lieliska iespēja sagādāt mīļajiem visvairāk prieka, jo tā sniedz iespēju iegādāties sev visnepieciešamāko un viskārotāko lietu!Dāvanu k...

Ieraksts publicēts: 24.11.23
COLE AND MASON sāls un piparu dzirnaviņu ceļvedis
COLE AND MASON sāls un piparu dzirnaviņu ceļvedis

COLE AND MASON aizsācies kā ģimenes bizness tālajā 1919.gadā Londonā, COLE AND MASON stāsts veiksmīgi turpinās arī mūsdienās. Pateicoties dizaina elegancei, tehnoloģiju inovācijām un augstās kvalitātes materiāliem, COLE AND MASON jo...

Ieraksts publicēts: 08.06.23

{{ product.product_name }}

{{ key }} {{ variable }}
{{ value }}

Pieejamība

{{ store.address }}

Papildus trauku mazgāšana - {{ product.wash_price | priceFilter }} EUR

{{ price }} EUR ({{ product.discount_amount }} {{ product.discount_type == 'percent' ? '%' : 'EUR' }} atlaide)

{{ priceDiscount }} EUR

Nomas cena