Karlīna Latsone - viss par un ap ēšanas kultūru Latvijā!

Karlīna Latsone - viss par un ap ēšanas kultūru Latvijā!

RITO BLOGS

bilde_2.jpg

Iedvesmas stāsti par galda kultūru Latvijā kopā ar Karlīnu Latsoni

Vislabākie rezultāti virtuves darbos un galda klājumā rodas tad, ja ir iedvesma, pieredze un… labs padoms. Tieši tāpēc aizsākam jaunu rubriku “Iedvesmas stāsti par galda kultūru Latvijā”!

Iepazīsimies!

Karlīna Latsone ir kaislīga ēdienu gatavotāja, Latvijas galda kultūras izzinātāja un blogere, kas ikdienā daudz laika velta interesantu un savdabīgu virtuves noslēpumu izzināšanā. Turpmāk ar saviem atklājumiem un secinājumiem viņa dalīsies arī ar mums!

Ikdienā Karlīnas gaitām garšu pasaulē var sekot līdzi blogā ir.bene un sociālā tīkla “Facebook” lapā. “Mana bloga nosaukums ir “ir.bene”. Itāļu valodā tas nozīmē “labi”. Taču Latvijā ir sastopams irbenes ir ogu krūms, kurš zied baltiem ziediem un ogas ir sarkanas, gatavas pēc salnām un sēkliņas ir sirds formā,” stāsta Karlīna.

Viņa ir arī līdzautore pērn gada nogalē klajā laistajai grāmatai “Kā mēs ēdam Latvijā”, kas tapusi sadarbībā ar Valmieras puses zemniekiem un ražotājiem. Grāmatā  iekļauti stāsti un receptes, iedvesmojoties no mūsu zemes – Latvijas. Vairāk par grāmatu var uzzināt šeit.

 

 

 Kādi esam?

Vairāku gadu gaitā krātā pieredze un kaislība uzzināt, pētīt, analizēt un pats galvenais – gatavot dažādus ēdienus, Karlīnai ļauj izdarīt savus secinājumus - kāda tad īsti ir mūsu galda kultūras esence?  Piemēram, salīdzinājumā ar citām tautām.

“Ceļojot pa dažādām valstīm un baudot ēdienu kultūru varu secināt, ka latvieši pie galda ir mierīgāki un klusāki, it īpaši salīdzinot ar itāļiem, kuri stundām sēž pie galda un skaļi runā, protams arī mēs kādreiz dziedam pie galda. Latviešiem, tā pat kā daudzām tautām patīk tradicionāli ēdieni, it īpaši svētkos, ceļam galdā senču mantotos ēdienus, kas vienmēr tiek gaidīti un cienīti,” pieredzē dalās Karlīna, piebilstot, ka ikdienā novērots – latvieši izvēles vienkāršu un ātri pagatavojamu ēdienu.

“Manuprāt, mēs sekojam līdz sezonalitātei – vasarā pašu audzēti dārzeņi, ogas.. ziemā – sagatavotie krājumi – sēnes, konservi. Priecājos, ka ar vien vairāk izvēlamies tieši Latvijā augušus produktus, pagatavojam un skaisti pasniedzam,” teic Karlīna.

 Ēdiena baudīšana

Tas, ka pie galda esam klusāki nekā dienvidzemju iemītnieki, nemaz nenozīmē to, ka ēdiena gatavošana un baudīšana mums ir svešs jēdziens. Gluži otrādi!

“Ēdienam un tā baudīšanai ir ļoti liela nozīme, nekas nevar būt skaistāks, kā pagatavot maltīti ģimenei, draugiem un sēsties pie saklāta galda! Man ļoti patīk radīt mazos svētkus ikdienā - uzklāt galdautu, iedegt sveces, uzservēt traukus. Traukiem jābūt kvalitatīviem, tīriem, jo ēdiens – tā ir bauda,” atklāj Karlīna.

Protams, lai viss izdotos vēl labāk, svarīga ir iedvesma. Kā Karlīna to iegūst? “Gatavojot cenšos virtuvi uzturēt kārtīgu, cik nu ļoti tas iespējams, pirms sāku gatavot, ieslēdzu mūziku, iededzu sveces, sakārtoju darba virsmu. Gatavošanas procesā lieti noder dažādi palīgi virtuvē, kā piemēram asi, kvalitatīvi naži, pannas un katli, kuros nepiedeg virsma, produktu griezējs, kas palīdz ātrāk visu sagatavot”.

Lasīt nākamo rakstu!

Galdu Karlīna parasti klāj klasiskos toņos, priekšroku dodot vienkrāsainiem traukiem, piemēram, “Vaidavas keramikas” produkcijai.

 

 

 

 

 

Ieraksts publicēts: 31.01.2018, 14:40
Doties atpakaļ
RITO blogs
Jaunās trauku kolekcijas no ASA SELECTION
Jaunās trauku kolekcijas no ASA SELECTION

Dabas motīvu, krāsu un tekstūru parādīšanās traukos nu jau kļuvis par īpašu modes kliedzienu. Tomēr, spēlējoties ar formām un salikumu kombinācijām, rodas arvien jauni un izteiksmīgi galda noformējuma risinājumi. Šobrīd RITO vei...

Ieraksts publicēts: 10.12.18
Jaunā Ferrara pannu sērija no Ballarini. Izvēlies itāļu kvalitāti!
Jaunā Ferrara pannu sērija no Ballarini. Izvēlies itāļu kvalitāti!

Jaunā Ferrara granitium sērija jau no pirmā acu uzmetiena pārliecina ar savu izskatu. Ballarini – tās ir senas itāļu tradīcijas, kvalitātes izpēte un attīstība jau kopš 1889. gada. Ballarini tagad piedāvā arī īpaši izturīgās...

Ieraksts publicēts: 23.07.18
Griez un gatavo dārzeņus kopā ar spirāļu veidotāju no Lurch!
Griez un gatavo dārzeņus kopā ar spirāļu veidotāju no Lurch!

Glīti un rūpīgi sagrieztus dārzeņus var pasniegt arī mājās, ne tikai restorānā – pārsteidz ģimeni un draugus ar dārzeņu ēdieniem spirāļu formā! Lurch spirāļu veidotājs lieliski iederēsies virtuvē, kuras saimniece mīl gatavot un eksperimentēt,...

Ieraksts publicēts: 30.08.18
Jaunie Diwali un Smart Cuisine  trauki - lieliski gatavošanai un servēšanai
Jaunie Diwali un Smart Cuisine trauki - lieliski gatavošanai un servēšanai

DIWALI trauku sērija Diwali sērijas trauki lietojami cepeškrāsnī un tradicionālajā cepeškrāsnī līdz pat 250°C Izgatavoti no viegla un karstumizturīga stikla, kas nodrošina trauku ērtu pārvietošanu no cepeškrāsn...

Ieraksts publicēts: 10.04.18
Karlīna Latsone testē CENTRAL PARK pudeli!
Karlīna Latsone testē CENTRAL PARK pudeli!

Jaunā ūdens pudele CENTRAL PARK piedzīvojusi kārtīgu pārbaudījumu, dodoties līdzi vienmēr smaidīgajai Karlīnai Latsonei. Kur? Tur, kur nemaz nav tik silts - aiz polārā loka! Vai pudele spēja noturēt siltumu un vai nepievīla skaudrajos laika apstākļos...

Ieraksts publicēts: 14.08.18
Jauna nerūsējošā ūdens pudele īstām modes dāmām!
Jauna nerūsējošā ūdens pudele īstām modes dāmām!

RITO BLOGS RITO veikalos košs jaunums modes dāmām! Ja esi no tiem, kas regulāri aizmirst padzerties, tad šāds skaists aksesuārs noteikti vedinās uzņemt šķidrumu krietni vairāk kā parasti. Šoreiz aicinam uztura speciālisti...

Ieraksts publicēts: 13.04.18
Esi pamanāms ar jaunumiem no Asobu!
Esi pamanāms ar jaunumiem no Asobu!

Atklāj sev jaunu un košu pasauli ar stilīgajiem, asprātīgajiem un inovatīvajiem dzērienu traukiem no ASOBU! Produkti, kas radīti kā kreatīvi un inovatīvi produkti ikvienam klientam. Asobu tulkojumā no japāņu valodas nozīmē jautr...

Ieraksts publicēts: 26.06.18
Siera kūkas recepte ar jaunajiem sīrupiem VEDRENNE
Siera kūkas recepte ar jaunajiem sīrupiem VEDRENNE

RITO BLOGS Kurš gan teicis, ka kūkas cep tikai uz svētkiem? Lai arī pavasaris klauvē pie mūsu logiem un saldumiem cenšamies teikt NĒ, tomēr brīvdienās der sevi palutināt ar kādu saldu našķīti. Veikalos RITO nopērkami jauni sīrup...

Ieraksts publicēts: 04.04.18

{{ product.product_name }}

{{ key }} {{ variable }}
{{ value }}

Pieejamība

{{ store.address }}

Papildus trauku mazgāšana - {{ product.wash_price | priceFilter }} EUR

{{ price }} EUR ({{ product.discount_amount }} {{ product.discount_type == 'percent' ? '%' : 'EUR' }} atlaide)

{{ priceDiscount }} EUR

Nomas cena