Iepazīsti aukstās kafijas pasauli kopā ar Anci Romanovski

Iepazīsti aukstās kafijas pasauli kopā ar Anci Romanovski

Kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē, kuru ir iemīļojuši cilvēki. Daudzi gan nezina, ka kafiju var pagatavot arī aukstu un iegūt pavisam citādāku garšu, tāpēc šodien iepazīsim aukstās kafijas pasauli. To mums palīdzēs izdarīt Rocket Bean Roastery uzņēmuma vadītājs un kafijas entuziasts Ancis Romanovskis.

 

Kā radies aukstās kafijas koncepts?

Kafijas industrija ir sena. Pastāv dažādas leģendas, stāsti, fakti par to, kā cilvēks ir sācis dzert kafiju. Mēs visi zinām, ka kafijas ceļš ir sācies no Etiopijas. Pastāv uzskats, ka auksta kafija vēsturiski ir radusies nejauši. Iespējams, atstājot karstu kafiju uz galda, tā atdzisa un, pēc tam to pagaršojot, secināja: „Hmm, garšo ok, kāpēc to nedzert arī aukstu!”. Es domāju, ka kafijas industrijā šādi eksperimentējot un testējot, arī radās aukstās kafijas daudzie paveidi. Turklāt bieži vien katrā valstī savs. Joprojām vispopulārākais aukstas kafijas pagatavošanas veids ir „Ice Latte”, kā pamatā ir espresso, piens un ledus (dažkārt garšas uzlabošanas un saldināšanas nolūkā tam pievienojot dažādu garšu sīrupus utt.). Vēl mūsdienās arvien populārākas kļūst brūvētās jeb apliešanas metodē pagatavotās kafijas, kas tiek pagatavotas, kafijai brūvēšanas laikā lēnām tekot virsū ledum, tādējādi to atdzesējot, bet neatūdeņojot, kas parasti notiek ar ledus pievienošanu pie karsta dzēriena.

 Ancis5-1190711.jpg

 

Jaunumi industrijā galvenokārt veidojas pateicoties tehnoloģiju attīstībai un kafijas entuziastu nemitīgai vēlmei eksperimentēt. Pateicoties šāda veida virzībai tirgū, parādās arvien jaunas kafijas pagatavošanas “uzpariktes”! Par Asobu Cold Brew ierīci runājot, tās priekšrocība ir veiksmīgs dizains un inženierzinātniskie risinājumi, ar kuriem var pagatavot kvalitatīvu kafiju ar minimālu papildus aprīkojumu. Ar Asobu neviens solis nav sarežģīts. Tikai jāieber metāla sietā Jūsu iecienītākā kafija (vēlams, svaigi grauzdēta no augstvērtīgām kafijas pupiņām un svaigi malta), pacietīgi jāaplej kafijas biezumi ar vēlams filtrētu ūdeni un jāatstāj uz noteiktu periodu. Asobu Cold Brew ierīce pie mums parādījās tādēļ, ka mēs tikai tirgojam preces, kurām paši ticam. No elementārām, mājās lietojamām ierīcēm tā var pagatavot izcili garšīgu auksto kafiju.

Ikdienā Jūs ļoti daudz saskarieties ar kafiju un Jums noteikti ir citādāks skatījums kā cilvēkiem, kam kafija ir vienkārši dzēriens, kas dod enerģiju. Kā cilvēki, kuri nav eksperti šajā jomā, uztver aukstas kafijas konceptu? Baidās, labprāt nobauda?

Statistiski aukstās kafijas mīļotāji ir jaunākas paaudzes cilvēki. Tas liecina, ka viņi ir atvērtāki, vairāk eksperimentē. Jo vecāka paaudze, jo tā vairāk pieturas pie klasiskām vērtībām. Tas nebūt nav slikti - tieši otrādi, klasika ir un paliks vienmēr, tomēr tās kvalitāti gan ir iespējams pacelt jaunos augstumos. Nepšaubāmi šis nav viennozīmīgs apgalvojums, jo, kā zinām, ikkatrs spēj novērtēt kvalitāti un ik dienas mēs iepazīstinām kādu ar jaunu kafijas pasauli!

RocketBean-1190711.jpg

Zināms, ka vairāk dienvidvalstīs aukstās kafijas koncepts ir pazīstamāks. Piemēram, Grieķijā populārs ir Freddo Cappuccino. Kā ar aukstās kafijas izplatību Latvijā, ņemot vērā, ka laikapstākļi pie mums ir citādāki, nekā dienvidvalstīs?

Laika apstākļi viennozīmīgi ir viens no noteicošiem faktoriem aukstas kafijas izvēlē! Latvijā tieši tāpēc līdz šim nekas „nav uzsprādzis”, jo laikapstākļi ir tādi, kādi tie ir. Pienāk vasara un re – Latvijas kafejnīcās sāk parādīties auksto kafiju variācijas.  Taču tā ir arī “trenda” lieta. Tas ir tikai laika jautājums, līdz Latvijas kafejnīcu dzērienu kartēs auksto kafiju klāsts kļūs daudz interesantāks un neaprobežosies tikai ar “Ice Latte”.

Kādas ir atšķirības starp siltu un aukstu kafiju?

Pirmais un svarīgākais - kādu kafiju mēs izvēlēsimies. Pati kafija (izcelsmes valsts, augšanas reģions un kafijas šķirne), dažādi tās kvalitātes līmeņi un grauzdēšanas metodes vistiešākā veidā atspoguļosies gala rezultātā, ko papildus ietekmē arī kafijas pagatavošanas metode! Tā vienmēr būs garšas atšķirība, ko sajutīsim. Es iesaku izmantot tikai Speciality kafijas aukstās kafijas pagatavošanā maksimālam garšas baudījumam.

Kafijas11-1190711.jpg

asobu_ieriice-1190711.jpg

Aukstās kafijas brūvēšanas metodēm bieži vien ir nepieciešams ilgs pagatavošanas laiks (proti, kafijas kontakta laiks ar ūdeni), kamēr ūdens “izvelk ārā” no maltām kafijas pupiņām ūdenī šķīstošās vielas (garšu un aromātu kompleksu), kas atrodas kafijā. Ūdenim ilgstoši reaģējot ar kafiju, veidojas gala kafijas dzēriens ar tam piemītošo garšas balansu un intensitāti. Ilgstošās ūdens iedarbības rezultātā aukstā kafija satur vairāk kofeīnu un tai piemīt zemāks skābuma līmenis. Turpretī karstā veidā pagatavotu kafiju mēs iegūstam salīdzinoši ļoti īsā laika posmā. Pievienojot tai pienu vai ar ledu, mēs samazinām kofeīna daudzumu. Svarīgi atcerēties kafijas “četrstūra” svarīgumu uz rezultātu - kafijas un ūdens attiecību, tās malto graudu izmēru, kontakta laiku un ūdens temperatūru. 

 

Izmantojot Asobu Cold Brew aukstās kafijas pagatavošanā, jo kafijas graudiņi būs mazāki, jo intensīvāku garšu iegūsim ilgākā laika posmā. Asobu Cold Brew gatavotās kafijas rezultāts būs arī atkarīgs no tā, kādu ūdeni mēs izmantosim. Iesaku eksperimentēt ar filtrētu vai dzeramo ūdeni pudelēs, kā arī variēt ar brūvēšanas laikiem. Atcerieties, ka caur kafijas garšām var apceļot pasauli, izgaršojot atšķirīgās garšu nianses, ko piedāvā katra no kafijas augšanas valstīm! Pie mums, Rocket Bean grauzdētavā, noteikti katrs var atrast savu iecienītāko kafijas veidu.

Kafijas-1190711.jpg

Ja runājam par Asobu Cold Brew kafijas ierīci, tad daudzus mulsina ilgstošais kafijas pagatavošanas laiks – līdz 24 stundām. Kāpēc ir svarīgi to ievērot?

Optimālais ieteicamais laiks ir no 7 stundām līdz pat 24h. Tas savā ziņā ir atkarīgs no kafijas maluma un Jūsu vēlamā rezultāta. Labā ziņa ir tā, ka Asobu Cold Brew pagatavošanas laikā nav jābūt blakus ierīcei visas 24h.

Kāds būtu Tavs ieteikums cilvēkam, kurš uzskata, ka kafijai ir jābūt karstai, bet tomēr ir izlēmis nobaudīt aukstu kafiju?

Šeit ir pavisam vienkārši - ja cilvēkam garšo karsta zupa, tad būs grūti sevi pierunāt ēst aukstu zupu. Tie ir divi dažādi produkti, kaut arī abus mēs saucam par zupām! Mēs bieži vadāmies pēc sajūtām, izvēloties to, kas konkrētajā brīdī kārojas. Aukstas kafijas mīļotājiem būtu jārodas līdzīgai sajūtai. Vēl kāds svarīgs faktors - ja Jūs izvēlēsieties savai aukstai kafijai Speciality kvalitātes kafiju, tā būs vieglāk baudāma, jo Speciality kafijas ir augļainākas, kas padara tās vieglāk dzeramas bez papildus saldināšanas. Auksti brūvētas kafijas izceļas ar savu saldenumu, krēmīgumu un balansētu skābuma jeb augļainuma pakāpi. Vēl jāatceras, ka, dzerot Speciality kafiju, jo īpaši ORGNANIC, gan aukstā, gan karstā kafijā uzņemsiet  daudz antioksidantus. Mēs zinām, ka antioksidanti ir viens no skaistuma noslēpumiem.

Ja mēs gribam būt skaisti, ir jādzer laba kafija!

kafija111-1190711 (1).jpg

 

Ieraksts publicēts: 22.07.2019, 13:09
Doties atpakaļ
Iesakām izlasīt!
Dāvanu kartes
Dāvanu kartes

Dāvanu karte nav bezpersoniska lieta, tā ir vēl rūpīgāk pārdomāta dāvana kā jebkura cita, jo tieši dāvanu karte ir lieliska iespēja sagādāt mīļajiem visvairāk prieka, jo tā sniedz iespēju iegādāties sev visnepieciešamāko un viskārotāko lietu!Dāvanu k...

Ieraksts publicēts: 24.11.23
COLE AND MASON sāls un piparu dzirnaviņu ceļvedis
COLE AND MASON sāls un piparu dzirnaviņu ceļvedis

COLE AND MASON aizsācies kā ģimenes bizness tālajā 1919.gadā Londonā, COLE AND MASON stāsts veiksmīgi turpinās arī mūsdienās. Pateicoties dizaina elegancei, tehnoloģiju inovācijām un augstās kvalitātes materiāliem, COLE AND MASON jo...

Ieraksts publicēts: 08.06.23

{{ product.product_name }}

{{ key }} {{ variable }}
{{ value }}

Pieejamība

{{ store.address }}

Papildus trauku mazgāšana - {{ product.wash_price | priceFilter }} EUR

{{ price }} EUR ({{ product.discount_amount }} {{ product.discount_type == 'percent' ? '%' : 'EUR' }} atlaide)

{{ priceDiscount }} EUR

Nomas cena