Kā izvēlēties labu katlu?

Kā izvēlēties labu katlu?

Labu zupu sliktā katlā neuzvārīsi!

Atkarībā no katla kvalitātes ir atkarīgs arī ēdiena pagatavošanas process: lēti materiāli var piedot ēdienam noteiktu smaržu un pēcgaršu. Ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizo katlu no pirmās reizes, jo šos pašus katlus pēctam izmantosiet vēl ļoti ilgu laiku. Tieši tāpēc esam sagatavojuši detalizētu ceļvedi lai Jūs nekļūdītos katla izvēlē un uz ko vērst uzmanību izvēloties katlu.

 

LIETOŠANAS MĒRĶIS

Ja jums vispār nav nekādu katlu, tad viss šķiet vienkāršs - iegādājieties 5-6 katlu komplektu, bet ko darīt, ja šķiet, ka katlu ir pietiekami, taču ir neērti pagatavot noteiktu ēdienu? Ne visi zin un saprot, ka katram katlam ir savs lietošanas mērķis. Ieskatīsimies sīkāk:

  • Lielais katls uz 3-5 litriem ir ideāli piemēroti zupām, bet vasarā - kompotiem. Tiesa, ja jūs dzīvojat viens un varat iztikt bez pirmā ēdiena, tad bez šī katla arī varat iztikt.
  • Vidējais katls uz 2-2,5 litriem un tiek uzskatīts par universālu katlu. To izmanto gan pirmo ēdienu uzsildīšanai, gan nelielu zupas porciju pagatavošanai, makaronu, rīsu u.t.t uzvārīšanai. Godīgi sakot - šāda izmēra katlam ir jābūt katrā virtuvē.
  • Litrīgais katls ar garu rokturi tiek izmantots olu, cīsiņu, dārzeņu uzvārīšanai. Viegls, ērts un praktisks katls.
  • Katls ar biezām sienām - piemērots putrām, plovam, kā arī jebkuriem produktiem, kurus vēlaties ilgi sautēt.
  • Katls ar augstām sienām - faktiski ir hibrīds starp parasto katlu un cepampannu - vidēja lieluma trauks ar diezgan augstām sienām. Ideāli piemērots ēdieniem, kuriem ir svarīgi saglabāt mitrumu vai dažādām mērcēm.

Mēs esam aprakstījām minimālo komplektu, kas ir pietiekams visu galveno ēdienu pagatavošanai. Protams, profesionālie šefpavāri domās, ka tas ir kritiski mazs, un tie, kas mājās praktiski negatavo ēdienu, izlems, ka pieci katli ir pārāk daudz. Tāpēc rūpīgi padomājiet, kuri no tiem Jums ir visvairāk nepieciešami - labāk, ja virtuvē ir tikai 2 katli, bet tie ir labi un kvalitatīvi.

 
5f7e0d7c18a7eb914a53eeb7514f56ad.jpg
 
 

KATLU MATERIĀLI

  • Katli no pagātnes - emaljētiGan jau jebkurš atcerās šos katlus no bērnības - balti vai zili katli ar obligātiem zīmējumiem sānos. Katli ar dzelzs korpusu, kas pārklāts ar emalju. Nav piemēroti produktu gatavošanai bez eļļas, nelielā šķidruma daudzumā – svilst klāt, jo nevienmērīgi izplata siltumu. Veco laiku mantojums, kad bija saprotamā cenā un, patiesībā, tos pirka dēļ izvēles trūkuma. Emalja viegli bojājas, plaisā pēc triecieniem, temperatūras maiņām. Metāls zem emaljas sāk rūsēt un ēdiens piesūcas ar metālisku garšu. No plusiem varētu piebilst, ka ūdens šādos katlos ātri uzvārās, un šādi katli nav dārgi.

 

  • Izturīgais čugunstas ir dzelzs un oglekļa sakausējums. Čuguna trauku izgatavošanā tiek pielietota īpaša ietaukošanas tehnoloģija, kas trauka virsmai piešķir pretpiedegšanas īpašības. Materiāla plusi: ilgstoši uztur siltumu un vienmērīgi to izplata – var gatavot ēdienu izmantojot nelielu enerģijas padevi; izturīgi augstās temperatūrās; var tikt lietoti cepeškrāsnī. Čuguna katli lieliski piemēroti gaļas zupu un sautējumu pagatavošanai – ēdieniem, kas gatavojas ilgstoši – paspilgtina to garšu un ietaupa enerģiju ilgajā gatavošanas laikā. Nekad nezaudē savas īpašības. Var lietot kopā ar visa veida virtuves piederumiem. Mīnusi: parasti smagi un grūti pārvietojami; nevar tikt mazgāti trauku mazgājamā mašīnā – agresīvie mazgāšanas līdzekļi bojā dabīgo eļļas slānīti; nedrīkst mazgāt karstu, jāpagaida, līdz atdziest. Var parādīties rūsa, kas ir normāla metāla fizikālā īpašībā –rūsa jānoberž un atkal jāpacep kas taukains – katls būs lietojams kā no jauna. Čuguna trauki ir mūžīgi (ja netiek apskādēti saņemot triecienu)

 

  • Populārais teflons - 90. gados teflona katli un pannas ienāca apritē un uzreiz iemantoja milzīgu popularitāti. Vai tie tiešām ir tik labi, vai tas ir tikai mārketinga triks? Plusi: ātri uzsilsts; sautēšanas laikā ēdiens nepiedieg; nav nepieciešams lietot eļļu gatavošanas procesā. Mīnusi: cena - dārgākais no katlu veidiem, kas līdz šim nosaukti; teflonu var viegli sabojāt/saskrāpēt; ja katlā ir kāda plaisa vai švīka, tad katlu lietot ir bīstami veselībai. Balstoties uz atsauksmēm, augstas kvalitātes teflona katli var izturēt pat piedegušus makaronus, kas aizmirsti uz plīts, un pie tam nesabojāties, taču tie ir dārgi un prasīs ārkārtīgi rūpīgu apiešanos.

 

  • Ekoloģiski tīrā keramika - keramikas katli pēdējā laikā ir kļuvuši ārkārtīgi populāri dēļ eco-friendly kustības visā pasaulē. Plusi: labi notur siltumu; ēdieni šādā katlā nepiedeg; absolūti droša veselībai, kā arī to var likt mirkoviļņu krāsnī. No mīnusiem var izcelt to, ka ja tiks noberzta virsmas glazūra, tad ēdiens sāks piedegt, kā arī nepieciešams ļoti saudzīgi pret to izturēties: nelikt karstu katlu aukstā ūdenī u.t.t. Daudzi eksperti iesaka izmantot keramikas katlus - tie attaisno savu augsto cenu, taču noteikti apsveriet trūkumus - ja neesat ļoti rūpīgs un saudzīgs cilvēks, labāk piemeklēt citu variantu.

 

  • Mūžīgais nerūsējošais tērauds - Neapstrīdams līderis popularitātes ziņā mūsdienās ir nerūsējošā vai medicīniskā tērauda katli. Kāpēc tā? Tie ir ļoti izturīgi, droši veselībai, viegli apkalpošanā. Tie vienmērīgi uzsilst un tajos var ilgi glabāt pārtiku. Materiāls ir arī hipoalerģisks, piemērots cilvēkiem ar alerģiskām reakcijām. Nav nekāda klājuma, kas atvieglotu lietošanu, tādēļ apcepšanai nepieciešams pielietot palielu taukvielu daudzumu. Katli, principā, lietojami mūžīgi. Sabojāt, nometot zemā, pārdedzinot vai deformējot kvalitatīvu katlu ir praktiski neiespējami. Vienīgais lielais mīnus ir cena, kas pie laba ražotāja nebūs no tām zemākajām, bet šajā ziņā labāk ir pārmaksāt un būt pārliecinātam par katla kvalitāti un drošību. Pērkot šāda veida katlu ir svarīgi pievērst uzmanību sieniņu biezumam - ideālā variantā apakšējam slānim jābūt vismaz 3 mm biezam, bet sieniņām ap 0,5 mm biezām. Kā arī pievēršat uzmanību marķējumam. Parasti tas ir hroma/niķeļa formātā. 18/10, 12/18, 08/12. Jo vairāk hroma ir sakausējumā, jo stiprāks un labāks katls.

 

 
gaminimui-garuose.jpg
 
 

ATBILSTOŠĀS PLĪTS VIRSMAS

Tas tiešām ir ļoti svarīgi - ne katru katlu var novietot uz stikla virsmas vai gāzes plīts. Izanalizēsim kopā:

  • Elektriskām plītīm ar stikla keramikas virsmu nelietojiet katlus ar raupju virsmu - piemēram, čugunu. Var lietot katlus, kas izgatavoti no nerūsējošā tērauda, teflona, keramikas vai emaljēta tērauda.
  • Indukcijas plītīm ir svarīgi, lai katla apakšdaļai piemistu magnētiska īpašība, tāpēc labāk izvēlieties metāla katlus.
  • Gāzes plītīm nav vēlams izmantot stikla katlus, bet jebkāda cita veida katli derēs.Tiesa, keramiskos katlus labāk vispirms likt uz neliela uguns, lai tie vienmērīgi uzsiltu.
 
panela-no-fogão-e1550184233495.jpg
 
 

KOPĒJĀS LABA KATLA IZVĒLES REKOMENDĀCIJAS

Nav svarīgi, kādam materiālam vai apjomam jūs dodat priekšroku. Vienmēr ir dažas svarīgas nianses, kas nav atkarīgas no šiem rādītājiem.

  • Izvēloties no vienu no diviem ļoti līdzīgiem katliem, vienmēr izvēlieties to, kur apakša un sieniņas ir biezākas. Tāds katls uzsils ilgāk, taču vienmērīgāk.
  • Jo vairāk nepiedegoša pārklājuma slāņu jo ilgāk kalpos katls.
  • Pievērsiet uzmanību vākam - tam cieši jāpieguļ pie augšējās malas. Nedaudz nolieciet to uz vienu sānu, vāks nedrīkst kustēties vai slīdēt prom.
  • Ideāli ja vākā ir tvaika atvere - tas neļaus šķidrumam pārvārīties un izplūst ārā no katla.
  • Ļoti vērīgi izpētiet visu katlu - nekādi defekti vai skrāpējumi nav pieņemami. Tie vērienīgi samazina katla ilgmūžību un var būt pat veselībai bīstami.
  • Pārliecinaties, ka apakša ir pilnīgi līdzena - katlam ir ideāli jāpieģul līdzenajai plīts virsmai.
  • Ja jūs pērkat katlus, kas izgatavoti no tērauda, ​​alumīnija vai emaljas, pievērsiet uzmanību rokturiem. Neņemiet tos, kuri ir metināti - ja tie ir pielodēti neprecīzi, pastāv liels savainošanās risks.
  • Labāk katru katlu pirkt atsevišķi, nevis pirkt gatavu komplektu. Tādā veidā Jūs iegādāsities tikai tos katlus, kuri Jums ir patiešām nepieciešami.
 
9e255efcd21c543e22e78a8ab1e16648.jpg
 
 

Запись опубликована: 04.08.2020, 13:21
Вернуться
Читайте также
7 receptes Lieldienu svētku galdam
7 receptes Lieldienu svētku galdam

Lieldienas jau tepat aiz stūra, tas nozīmē, ka laiks domāt, kādus ēdienus pasniegt svētkos. Gatavo klasiskos Lieldienu ēdienus vai nododies jauniem kulinārajiem piedzīvojumiem! Piedāvājam dažādas receptes svētku galdam, ar kurām vari iepriecināt māji...

Запись опубликована: 29.03.21
Dāvanu kartes
Dāvanu kartes

Подарочная карта - это не безличная вещь, это еще более тщательно продуманный подарок, чем любой другой, потому что именно подарочная карта дает прекрасную возможность дарить близким больше всего радости, потому что она дает возможность купить себе с...

Запись опубликована: 24.11.23

{{ product.product_name }}

{{ key }} {{ variable }}
{{ value }}

Доступность

{{ store.address }}

Дополнительная мойка посуды - {{ product.wash_price | priceFilter }} EUR

{{ price }} EUR ({{ product.discount_amount }} {{ product.discount_type == 'percent' ? '%' : 'EUR' }} скидка)

{{ priceDiscount }} EUR

Nomas cena